Ποσοτικές Μέθοδοι και Ανάλυση Δεδομένων στον Τουρισμό
Γενικά
Κωδικός Μαθήματος: | 212 |
Εξάμηνο Σπουδών: | Β Εξάμηνο |
Επίπεδο Σπουδών: | Μεταπτυχιακό |
Κατηγορία Μαθήματος: | Επιλογής |
Τύπος Μαθήματος: | Ειδίκευσης |
Γλώσσα διδασκαλίας / εξετάσεων: | Ελληνικά |
Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): | 6 |
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Εισαγωγή στο γραμμικό προγραμματισμό.
- διαμόρφωση μαθηματικού προτύπου.
- Διαμόρφωση και επίλυση προβλήματος γραμμικού προγραμματισμού σε λογιστικό φύλλο.
- Διαμόρφωση και επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς σε λογιστικό φύλλο.
- Διαμόρφωση και επίλυση του προβλήματος της εκχώρησης σε λογιστικό φύλλο.
- Χρονικός Προγραμματισμός Έργων, με τη χρήση λογισμικού.
- Θεωρία Ουρών Αναμονής , με τη χρήση λογισμικού.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των βασικότερων ποσοτικών μεθόδων της Επιχειρησιακής Έρευνας, που χρησιμοποιούνται στη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων διοικητικής πρακτικής με έμφαση στον τουρισμό. Πυρήνας των μεθόδων αυτών είναι η μέθοδος Simplex, για την επίλυση προβλημάτων Γραμμικού Προγραμματισμού. Παρουσιάζονται επίσης και τεχνικές επίλυσης που αναφέρονται σε ειδικές κατηγορίες γραμμικών προβλημάτων.
Μελετώνται επίσης Τεχνικές Δικτυωτής Ανάλυσης για το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο καλής υλοποίησης μεγάλων έργων και ποσοτικά μοντέλα της θεωρίας ουρών αναμονής, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της απόδοσης συστημάτων εξυπηρέτησης.
Με την συμπλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση:
- Να αντιλαμβάνονται τις βασικές κατηγορίες μοντέλων που χρησιμοποιούνται στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, τις δυνατότητες και περιορισμούς που προσφέρουν και τις κατηγορίες των αποφάσεων που αντιμετωπίζουν.
- Να κατασκευάζουν γραμμικά μαθηματικά πρότυπα που περιγράφουν συγκεκριμένα προβλήματα διοικητικής πρακτικής. Να αναγνωρίζουν ειδικές περιπτώσεις των προβλημάτων αυτών και να κατασκευάζουν γραμμικά πρότυπα που έχουν τη δομή προβλημάτων μεταφοράς ή εκχώρησης.
- Να αντιλαμβάνονται και να εφαρμόζουν αποτελεσματικά την κατάλληλη τεχνική επίλυσης κατά περίπτωση : τη μέθοδο Simplex, τη μέθοδο μεταφοράς και την ουγγρική μέθοδο.
- Να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της επίλυσης, να αναγνωρίζουν την ευαισθησία τους σε σχέση με τις αρχικές υποθέσεις και παραδοχές και να τα χρησιμοποιούν για τη λήψη αποτελεσματικών διοικητικών αποφάσεων στην πράξη.
- Να αντιλαμβάνονται βασικές έννοιες της ανάλυσης Δικτύων που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και έλεγχο έργων. Να κατασκευάζουν το δίκτυο δραστηριοτήτων ενός έργου. Να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες τεχνικές επίλυσης (PERT, CPM) για τον προγραμματισμός και τον έλεγχο ενός έργου.
- Να αναπτύσσουν και να χρησιμοποιούν τα βασικά μοντέλα της θεωρίας ουρών αναμονής για να αναπαριστούν πραγματικά συστήματα εξυπηρέτησης. Να επιλύουν τα μοντέλα αυτά και να υπολογίζουν τους δείκτες απόδοσης των συστημάτων εξυπηρέτησης. Να υπολογίζουν το συνολικό κόστος του συστήματος εξυπηρέτησης που προκύπτει ως συνδυασμός του κόστους παροχής εξυπηρέτησης και του κόστους αναμονής των πελατών.
Αξιολόγηση Φοιτητών
Γραπτή τελική εξέταση (100%) που περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης.
- Επίλυση προβλημάτων σχετικών με ποσοτικά δεδομένα ενός έργου χρόνου, κόστους.
- Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας.
Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Π. Υψηλάντης, ‘Επιχειρησιακή Έρευνα : Εφαρμογές στη σημερινή επιχείρηση, εκδόσεις ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ, Έκδοση: Γ’ 2010/2007.
- Γ. Οικονόμου, Α. Γεωργίου, ‘Επιχειρησιακή Έρευνα για τη Λήψη Διοικητικών Αποφάσεων’, εκδόσεις Μπένου, Έκδοση: Α/2011.